Javna diskusija u Beogradu


Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /www/webvol6/c3/crgaqct643jsqce/decijaprava.oknis.org.rs/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

Otvoreni klub iz Niša održao je javnu diskusiju o ratifikaciji OP3 KPD u Republici Srbiji, u utorak, 10. oktobra 2017. godine u prostorijama EU Info Centra u Beogradu.

Nakon uvodnog obraćanja Staše Vukičević, koja je u ime dece i mladih iz Otvorenog kluba i 7 partnerskih organizacija na projektu, prenela preporuke dece i mladih jugoistočne Srbije za ratifikaciju Protokola, predstavili su se ostali uvodničari na javnoj diskusiji.

Najpre je Olgica Beba Bajić, direktorka Otvorenog kluba dala uvodne informacije o pokrenutoj inicijativi za ratifikaciju OP3 KPD i iznela postignute rezultate u prethodnom periodu po ovom pitanju, a zatim se Tanja Srećković ispred Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije nadovezala sa informacijama o tome kakvo je trenutno stanje i dokle se stiiglo sa procesom ratifikacije OP3 KPD u Srbiji.

Najzanimljiviji deo na javnoj diskusiji odnosio se na predstavljanje iskustava u primeni OP3 KPD u Crnoj Gori, koji je u ovoj zemlji ratifikovan još 2013. godine. Gospođa Snežana Mijušković, zamenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, podelila je iskustva Crne Gore u vezi sa ratifikacijom OP3 KPD i govorila o samom procesu ratifikacije, ali i o trenutnom procesu sprovođenja procedura u vezi sa primenom Protokola u ovoj zemlji.

Zatim je Saša Stefanović, direktor MODS-a izneo argumentacije i razloge zbog čega je sve važno da Srbija ratifikuje OP3 KPD i kakav bi značaj imala ratifikacija Protkola za decu u Srbiji, a posebno za decu iz marginalizovanih i ugroženih grupa. Na samom kraju uvodnog izlaganja, Jovana Čanji Aranđelović, koordinatorka projekta “Dečija prava u priči i praksi” prisutnima je predstavila dokument sa preporukama 8 organizacija iz jugoistočne Srbije okupljenih u Koaliciju za zaštitu prava deteta, u čiju izradu su bila uključena i deca.

Kao glavni zaključak sa javne diskusije, zajednički je usvojen konsenzus da država Srbija treba da ratifikuje OP3 KPD u cilju daljeg većeg ostvarivanja i zaštite prava sve dece u Republici Srbiji.

Na javnoj diskusiji, pored prethodno pomenutih, učestvovali su još i predstavnici Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Ministarstva za evropske integracije, predstavnici organizacija civilnog društva za zaštitu prava deteta, kao i jedan narodni poslanik.