Jun u znaku obuka za učenike u Nišu i Vranju


Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /www/webvol6/c3/crgaqct643jsqce/decijaprava.oknis.org.rs/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 303

U okviru kampanje za grad Niš, 24 učenika iz 4 osnovne i 4 srednje škole pohađali su trodnevni trening „Rešenje potraži – za medijaciju se osnaži“ u odmaralištu Lipovac pored Aleksinca. Cilj treninga je bio da osnaži učesnike za vršnjačku medijaciju kako bi se od naredne školske godine kreirali/ojačali medijatorski klubova u niškim školama. Učesnici su imali priliku da uče o temama kao što su uzroci konflikata – stereotipi i predrasude, aktivno slušanje i JA govor, konflikt i načini reagovanja u konfliktu, pregovaranje i medijacija. Takođe, imali su priliku da se praktično oprobaju kroz simulaciju medijacije, ali i da pripreme strategiju za promociju medijatorskih timova. Rezultati evaluacije su pokazali da su učesnici veoma zadovoljni treningom, svi su naveli da stečena znanja mogu da primene u praksi, da mogu da prenesu znanje drugim vršnjacima u školi, ali su i naučili kako da se oni sami ponašaju u nekom konfliktu.

U Vranju su održane dve dvodnevne obuke za učenike iz 6 osnovnih i 5 srednjih škola. Nakon dobrodošlice i upoznavanja sa projektom Dečja prava u priči i praksi, radilo se na razvijanju timskog duha i usvajanju razlike između potreba i želja. Radionica o Konvenciji i pravima deteta održana je prema Priručniku koji je razvijen na samom početku projekta. Učesnici su kroz igru saznali o svim članovima, diskutovali o njihovom značenju, važnosti i ostvarenosti. Učenicima osnovnoškolskog uzrasta, posebno je bila zanimljiva igra „Loptica Konvencije“, te su na vrlo dinamičan način usvajali nova znanja. Teme koje su obrađene ticale su se i participacije, predrasuda i stereotipa, nasilja, OP3, zagovaranja i akcionog planiranja. Učesnici su odgovorno pristupili izradi akcionog plana, shvatajući da to put ka rešavanju izlistanih problema. Urađen je nacrt akcionog plana koji će biti realizovan 12. avgusta povodom Međunarodnog dana mladih.