Od javnih diskusija do akcionih planova


Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /www/webvol6/c3/crgaqct643jsqce/decijaprava.oknis.org.rs/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

U prethodnom periodu u okviru projekta „Dečija prava u priči i praksi“ je održano 8 javnih diskusija u isto toliko gradova jugoistočne Srbije koji su obuhvaćeni projektom.

Javne diskusije su održane u sledećim terminima

  • Vranje, 31.03.2017., u prostorijama Zgrade načelstva
  • Prokuplje, 31.03.2017., u prostorijama restorana Aleksandar
  • Pirot, 05.04.2017., u prostorijama KIC Pralipe
  • Bujanovac, 12.04.2017., u prostorijama Doma kulture
  • Niš, 18.04.2017. u EU Info kutku
  • Zaječar, 27.04.2017. u maloj sali Gradske uprave
  • Svrljig, 28.04.2017., u sali SO Svrljig

 

Javne diskusije su trajale po dva do tri sata i okupile su predstavnike lokalnih samouprava, članove gradskih veća, predstavnike institucija (prosvetna inspekcija, dnevni boravak za decu i mlade, policijska uprava, centri za socijalni rad, uprava za omladinu i sport, kancelarija za mlade, predškolska ustanova, zdravstvene ustanove, itd.), zatim predstavnike osnovnih, srednjih i viših škola, lokalnih i nacionalnih organizacija civilnog društva, predstavnike roditelja uz neizostavno učešće dece, kao krajnjih korisnika.

Prisutnima su prezentovane najuspešnije priče koje su pristigle na konkurs i koje govore o kršenju prava deteta čime se povećava vidljivost ovakvih slučajeva na lokalnom nivou i naglašava potreba za kreiranjem mehanizama za zaštitu prava deteta.

Na osnovu zaključaka sa diskusija diferencirale su se oblasti intervencije u svakom od navedenih gradova za koji su deca, mladi i saradničke organizacije kreirali predloge plana kampanje kako bi kreirali mehanizam zaštite prava deteta na lokalnom nivou.

Predlozi za lokalne kampanje se tiču usvajanja protokola o zaštiti dece od zlostavljanja i zanemarivanja u opštinama Pirot i Prokuplje, kreiranja mreže učeničkih parlamenata u Vranju, pokretanje inicijative za izradu LPA u Bujanovcu, Knjaževcu i Svrljigu kao i kreiranje i osnaživanje klubova za medijaciju u osnovnim i srednjim školama grada Niša, u cilju pružanja vršnjačke podrške.

Javne diskusije su zajedno sproveli Otvoreni klub iz Niša, Centar za kreativni razvoj iz Knjaževca, Dečja radost iz Zaječara, Denizen iz Svrljiga, KIC Pralipe iz Pirota, Društvo Roma iz Prokuplja, Neksus iz Vranja i Kancelarija Građanskih inicijativa u Bujanovcu.

Pored Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji koja podržava ovaj projekat kroz EIDHR program, deo sredstava za ovu aktivnost dobijena su od strane Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije.

          

Пројекат се суфинансира из буџета Републике Србије –
Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом