Održana dvodnevna finalna konferencija


Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /www/webvol6/c3/crgaqct643jsqce/decijaprava.oknis.org.rs/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307

U Nišu je od 29.-30. septembra 2017- godine održana finalna konferencija projekta „Dečija prava u priči i praksi“. Konferenciji je prethodio sastanak projeknog tima i lokalnih koordinatora na kome se pripremala konferencija i radila opšta evaluacija projekta.

Nakon uvodne reči direktorke Otvorenog kluba, Olgice Bajić, prisutnim učesnicima su predstavljeni rezultati celog projekta u svih 8 gradova. Nakon toga se prisutnima obratio Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, koji je govorio o stanju prava deteta u Srbiji. Zatim je usledio rad u grupama, gde su učesnici diskutovali o važnosti ratifikacije OP3 i o uticaju OP3 na položaj dece u Srbiji, što su kasnije i prezentovali. Drugi deo dana je bio posvećen predstavljanju rezultata projekta po gradovima.

Drugog dana konferencije je rađena evaluacija projekta, usvojen je Memorandum o saradnji na pitanjima promocije i zaštite prava deteta u Srbiji, u smislu Konvencije o pravima deteta, čime je i formirana neformalna Koalicija za zaštitu prava deteta. Ovim memorandumom su se potpisnice obavezale da će se u svom daljem radu baviti promocijom i zaštitom prava deteta u svojim lokalnim zajednicama, čime se osigurava održivost rezultata projekta i nakon njegovog završetka.

Na konferenciji su prisustvovali učesnici projektnih aktivnosti iz 8 gradova, predstavnici mladih i saradničkih organizacija, predstavnici predstavnici kancelarije Ombudsmana koji su zaduženi za prava deteta, odnosno Panela mladih savetnika, predstavnici kancelarije Zaštitnika građana grada Niša, predstavnici lokalnih i nacionalnih oranizacija.

          

Пројекат се суфинансира из буџета Републике Србије –
Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом